Bescherming van onze scheidsrechters

Bij DTA Fortius vinden wij respect voor spelers, begeleiders én scheidsrechters essentieel. De KNVB heeft daarom de “Bestuurlijke maatregel bescherming scheidsrechters” ingevoerd. Deze maatregel houdt in dat bij alle vormen van verbaal en/of fysiek geweld tegen scheidsrechters of assistent-scheidsrechters, het bestuur amateurvoetbal vastgestelde wedstrijden van een team tijdelijk kan uitstellen.

Het doel van deze maatregel is om verenigingen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid: het garanderen van de veiligheid van scheidsrechters vóór, tijdens en na de wedstrijden en het actief handhaven van de orde op het sportpark.

De aanleiding voor deze maatregel is ernstig. In de afgelopen jaren is het aantal (ernstige) incidenten tegen scheidsrechters flink gestegen, wat heeft geleid tot een grote afname van het aantal scheidsrechters. Dit vormt een serieuze bedreiging voor de toekomst van het voetbal. Daarom wordt nu streng opgetreden tegen teams waarvan spelers, trainers of publiek zich schuldig maken aan fysiek of verbaal geweld richting officials. De verklaring van de scheidsrechter kan hierbij voldoende zijn voor het opleggen van de maatregel.

Wat houdt deze maatregel concreet in?

  • Een team kan gedurende een periode van 14 dagen uitgesloten worden van het spelen van wedstrijden.

  • In deze periode – ook wel de “bezinningsperiode” genoemd – bespreekt de vereniging de situatie met het team.

  • De vereniging moet verplicht een plan van aanpak indienen, waarin wordt beschreven welke concrete en meetbare acties ondernomen worden om herhaling te voorkomen, zowel voor het betrokken team als andere teams binnen de club.

  • Deze bestuurlijke maatregel staat los van de tuchtrechtelijke afhandeling van het incident. Tegelijkertijd zal de onafhankelijke aanklager het incident ook onderzoeken.

Meer informatie vind je hier:
👉 Lees hier meer over de Bestuurlijke maatregel bescherming scheidsrechters

Ook zijn details te vinden in het Handboek Competitiezaken 2024/’25 (1.2 Ordemaatregelen lid 03: Veiligheid spelers en scheidsrechters) en in het Reglement Wedstrijden Amateurvoetbal (artikel 15 lid 5).


Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Als we als club een plan van aanpak hebben ingediend, mogen we dan weer voetballen?
Nee, bij de aankondiging van de bestuurlijke maatregel wordt een bezinningsperiode van circa twee weken ingesteld. Ook als er direct een goed plan van aanpak wordt ingediend, blijft deze periode van kracht. Het doel is om voldoende tijd te nemen om de situatie zorgvuldig te bespreken en te verbeteren.

2. Wat gebeurt er met de wedstrijden die uit het programma worden gehaald?
Deze wedstrijden worden indien mogelijk opnieuw ingepland door de competitieleider nadat de bezinningsperiode is afgerond.

3. Wat moet het plan van aanpak minimaal bevatten?
Het plan moet concrete en meetbare acties bevatten die de vereniging gaat nemen om herhaling van wangedrag te voorkomen. Niet alleen gericht op het betrokken team, maar breder binnen de hele vereniging.

4. Waarom past de KNVB geen hoor en wederhoor toe?
De bestuurlijke maatregel wordt opgelegd op basis van duidelijke signalen van fysiek of verbaal geweld. De verklaring van de scheidsrechter is hierbij leidend. Omdat het aantal incidenten blijft toenemen, is ervoor gekozen om in dit stadium geen hoor en wederhoor toe te passen. De inhoudelijke beoordeling van schuld gebeurt later via de tuchtrechtelijke route.

5. Als we een bestuurlijke maatregel krijgen bij verbaal en/of fysiek geweld tegen officials, zijn we dan per definitie schuldig?
Nee, de bestuurlijke maatregel wordt opgelegd op basis van een sterk vermoeden van wangedrag. De tuchtrechtelijke beoordeling over de mate van schuld gebeurt later door de aanklager amateurvoetbal.

6. Wat is het verschil tussen de bestuurlijke maatregel en een tuchtrechtelijke maatregel?
De bestuurlijke maatregel heeft als doel om de vereniging direct bewust te maken van de ernst van het gedrag en maatregelen af te dwingen om herhaling te voorkomen. De tuchtrechtelijke procedure is gericht op het vaststellen van de schuld en het opleggen van sancties op basis van feiten en bewijsmateriaal volgens het reglement.


Samen werken we aan een veilig, respectvol en sportief voetbal voor iedereen!