Tekst en fotografie: Jo Haen – van Langen

Hoe ben je in contact gekomen met Fortius?
Ik voetbalde al mijn hele leven, eerst op straat in mijn geboorteplaats Ft. Bragg in Amerika, en later als spits bij de Red Wings met als trainer Alex Pama. Hij was ook in Nederland trainer bij Cambuur en AZ. Ik ben getrouwd met Jasmijn, een Nederlandse vrouw en we hebben samen 3 kinderen Thiery, Netty Lou en Lenny. We woonden de eerste jaren in Amerika, maar kwamen regelmatig naar Nederland en drie jaar geleden besloten we hier definitief te gaan wonen. Sinds 3 jaar wonen we nu in Schagen.

Mijn droom was ooit een eigen voetbalclub te hebben en om dan vooral de jeugd te trainen en te helpen om ze te leren voetballen. Het liefst kinderen van verschillende nationaliteiten, bij een internationale club.

Ik ben naar de K.N.V.B. gegaan en die raadden me aan om contact op te nemen met een bestaande club. Ik ben bij 5 clubs geweest, waaronder Blauw Wit, en ook bij Fortius en die laatste club beviel mij het beste. Ik woon zoals gezegd in Schagen, maar in Amsterdam wonen mensen van heel veel nationaliteiten en dat was juist wat ik wilde. Na een aantal goeie gesprekken met het bestuur van Fortius kwamen we tot overeenstemming en besloten we samen te gaan. De naam Fortius zou veranderen in Joga Fortius. Joga is de naam van een voetbalschool in Washington DC, waarvan ik eigenaar was.

Hoe vind je de sfeer?
De ‘lifestyle’, de manier van leven, de mentaliteit en de saamhorigheid hier bevallen me heel goed. Amsterdam is bovendien een geweldige stad en het sportpark is schitterend gelegen, midden in de stad. Het contact met de clubmensen is prima. Het autorijden van en naar Schagen vind ik geen probleem. Als Amerikaan ben ik gewend uren in de auto te zitten, de afstand stelt niks voor.

Wat is je beste eigenschap wat de voetbalsport betreft?
PASSIE! Dat wil ik heel graag aan de jeugd overbrengen, de liefde voor het voetbal.

Is de taal een probleem?
Ik probeer steeds beter Nederlands te praten, ben met een Nederlandse vrouw getrouwd. Mocht ik niet zo goed iets in het Nederlands kunnen zeggen dan doe ik het in het Engels. Er zijn altijd wel een paar spelers, die me begrijpen. We komen er altijd wel uit.

Wat is de bedoeling wat Amerikaanse spelers betreft?
De voetballers uit Amerika, studenten, komen hier trainen en het is de bedoeling dat ze in een bestaand team worden geplaatst. Het zijn meest jongens van rond de 18 tot 20 jaar.

Wensen voor de toekomst.
Zijn grote droom van een eigen voetbalclub is al een beetje uitgekomen. En ik wens hem veel succes voor de toekomst.