Tekst en fotografie: Jo Haen – van Langen

Wanneer ben je bij Fortius gekomen?
In oktober 2017

Hoe ben je in contact gekomen met Fortius?
Ik woon in de buurt en voetbalde wel eens met mijn broertje Mert op het tweede veld van Fortius. Totdat mensen van Fortius me vertelden dat je alleen op dat veld mocht voetballen als je lid was van Fortius. Mijn broertje wilde wel graag bij een club, hij was toen 6 jaar. Hij had me als jong voetballertje van de D1 in de 1e klasse met een grote beker op een foto gezien en had me een keer gevraagd hoe ik daaraan kwam. Ik heb n.l. zelf heel lang gevoetbald. Ik ben begonnen bij Ankaraspor (van mijn 5e tot mijn 11e jaar) en daarna nog bij een paar andere clubs. Die beker had ik gekregen omdat ik in de laatste wedstrijd van het seizoen vanuit een vrije trap het beslissende doelpunt scoorde en we daardoor de beker wonnen.
Mijn broertje is toen lid van Fortius geworden en speelt inmiddels in het team 9-1. Ze vroegen me eens wegens ziekte van een trainer in te vallen bij het team 8-1. Dat gebeurde steeds vaker. Ik ben toen een cursus als pupillentrainer gaan volgen bij de K.N.V.B. en met ingang van dit seizoen (2017/2018) ben ik trainer van het team 9-1.

Hoe vind je het werk als jeugdtrainer?
Heel leuk om te doen. Ik was met voetballen gestopt omdat ik het door omstandigheden niet leuk meer vond, terwijl het eigenlijk altijd mijn leukste hobby was. Nu ik trainer ben is mijn liefde voor het voetballen weer nieuw leven ingeblazen. Ik ben heel ambitieus, ik wil altijd leren, koop voetbalboeken, die ik onder het werk als taxichauffeur in stille tijden zit te lezen.
Ik ben een strenge trainer, stuur rustig een voetballer die vervelend is tijdens de training voor 5 minuten naar de kant, maar probeer toch altijd de sfeer goed te houden. We trainen 3 x in de week, op maandag, woensdag en donderdag. Er zijn een stuk of 6, 7 jongens van het team heel getalenteerd, die zouden later best wel eens bij Ajax of een andere topclub terecht kunnen komen. Dus het is nodig vaak te trainen, ook al hebben ze veel aanleg, want alleen aanleg is niet voldoende. Ik merk, dat de ouders tevreden zijn en dat is een goed teken.

Doe je ook wel leuke dingen met het team?
Ja zeker. Vorig jaar heb ik 4 toernooien georganiseerd. En ik ben nu bezig om een uitje te organiseren naar de Johan Cruyff Arena. We gaan er dan met een paar ouders, die een auto hebben, naartoe en krijgen daar een rondleiding. Dat gaat op een woensdag gebeuren, vóór of na een training. Misschien laat ik de training wel een keer schieten, dat weet ik nog niet.

Met wie heb je, buiten de voetballertjes, veel contact?
Uiteraard met Jordinho, de Jeugd Coördinator, maar ook met Karim.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik wil het diploma voor officieel trainer gaan halen, UEFA C. Maar ik ben daar nog niet aan toe, eerst veel ervaring opdoen en dan de opleiding.
Ik wil nog graag een goed advies aan de ouders geven: Ga zelf met je kind voetballen, op straat of in een park of waar dan ook. Daar leert je kind nog het meeste van. Laat het niet over aan z.g. deskundigen. Zorg voor zijn eigen ontwikkeling en stimuleer je kind. Dan komt het goed.