Tekst en fotografie: Jo Haen – van Langen

Hoe ben je in contact gekomen met Fortius?
Ik werk bij Richard Smith Fysiotherapie op de Oostenburgergracht 15. Daar hebben ze contacten met voetbalclubs, o.a. met Fortius. Ze zochten daar  een fysiotherapeut en zo ben ik er terechtgekomen.

Hoe lang duurt een opleiding tot fysiotherapeut?
Er is eerst een basisopleiding van 4 jaar. Daarna kun je je nog specialiseren voor master. Dat duurt nog eens 3 jaar. Het is een HBO-opleiding.

Wat houdt je werk bij Fortius precies in?
Voetballers, die geblesseerd zijn geraakt tijdens de training of wedstrijd kunnen bij mij terecht voor advies en/of behandeling. Dat laatste bestaat vooral uit het behandelen van de spieren en oefeningen voor thuis. Aan het begin van het seizoen doe ik de screening van alle teams, ik bekijk dan vooral hoe de knieën en enkels er aan toe zijn. In de vakantietijd doet men niet veel aan sport waardoor de conditie van de spieren achteruit gaat en er daardoor aan het begin van het seizoen veel kans is op blessures. Ook ‘oude’ blessures worden bekeken. En dan hebben alle spelertjes onder 13 nog al eens speciaal gerelateerde groeipijnen. Ze krijgen oefeningen te doen om de spieren soepel te maken.

Het werken met ijs is goed voor de bloedtoevoer naar de spieren. Helaas kan dat niet bij Fortius. Alleen in de praktijk op de Oostenburgergracht, daar staat een grote ijsmachine.

Ik ben aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 16.30 tot 20.00 uur.
Op dinsdag en donderdag doe ik ook de verzorging van de selectie, de zondag 1.

Hoe vind je de sfeer bij Fortius?
Ik vind de sfeer heel goed. Iedereen kent elkaar, het is een warme club. Toen ik hier voor het eerst kwam werd ik door iedereen leuk ontvangen. Dat heb ik erg gewaardeerd. En verder heeft Fortius een eigen cultuur, zoals Iedere club.

Heb je wel eens iets leuks meegemaakt?
Er zijn spelers die niet altijd zin hebben om te trainen. Zo was er eens een voetballertje dat een klein wondje aan zijn been liet zien en dacht dat dat wondje genoeg reden was om niet te hoeven trainen. Maar ik zei, dat dat best kon. Hij was zwaar teleurgesteld!

Met wie heb je het meeste contact?
Met Jordinho, trainer van 13-1 en met ingang van dit seizoen jeugdcoördinator, heb ik veel contact en ook met Yusuf. En wat de voetballers betreft, vooral met het team 13-1. Ze spelen in de 2e divisie.

Doe je zelf ook aan sport?
Ik voetbal bij s.v. Hillegom

Zou je een eigen praktijk willen beginnen?
Voorlopig niet, ik heb het zo al druk genoeg. En als eenmanszaak krijg je niet veel medewerking van de zorgverzekeringsmaatschappijen die liever te maken hebben met grote praktijken. Vooral wat de vergoedingen betreft.
Nee, het bevalt me prima zo.